- 400 g mąki (użyłam chlebowej 750)
- 7 g drożdży suchych
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżkę naturalnego słodu jęczmiennego diastatycznego (można użyć łyżkę cukru)
- lawendę kwiaty ok 10 szt
- 1 rozmącone jajko
- plus dodatkowa mąka do podsypywania
SPOSÓB WYKONANIA :
- mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz resztę suchych składników, mieszamy po czym dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto gdy składniki nam się połączą dodajemy łyżkę oliwy i dalej wyrabiamy elastyczne ciasto.
- gotowe ciasto wkładamy do miski z wysypaną mąką przykrywamy ściereczką na 1 godzinę do podwojenia swojej objętości
- po tym czasie wyciągamy ciasto na omączony blat i odgazowujemy ciasto (możemy uderzyć je pięścią :))
- dzielimy na 3 części mi wyszło po ok 210 g
- z każdego kawałka rozwałkujemy delikatnie prostokąt i brzegi składamy do środka (łączenie sklejamy palcami)
- delikatnie rozwałkujemy i sklejeniem układamy na dół, tak postępujemy z każdym kawałkiem
- gdy mamy już ułożone na blasze wyłożonym papierem nacinamy nożyczkami po skosie kłos przekładając ciasto raz w jedną stronę raz w drugą
- gdy nasz kłos jest nacięty w każdą część kłosa wkładamy kwiat lawendy
- odstawiamy przykrywając ściereczką na kolejną godzinę
- nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
- gdy kłos już jest wyrośnięty smarujemy go rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika
- przez pierwsze 10 minut pieczemy na 230 stopniach a kolejne 15 minut na 200 stopniach do zbrązowienia (trzeba obserwować wedle naszego piekarnika)
- gotowe studzimy na kratce
Ja swoje pieczywo przechowuję zawinięte w bawełnianą ściereczkę zachowuję długo świeżość oraz nie wysycha.
Smacznego chrupania
Przecudna bagietka,czekam z takimi wypiekami z lawendą do powrotu z urlopu z Prowansji z nadzieją ze, przywioze jej troche:)Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2014/06/lody-niskokalorycznedomowe-podwojnie.html
Dziękuje i pozdrawiam życzę udanego urlopu
Usuń