SKŁADNIKI: przepis autorski
- pół główki kapusty czerwonej
- pół mniejsze główki kapusty białej
- 1 dużą marchew
- sok z połowy limonki
- ok 1 cm startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki cukru
- sól ok pół łyżeczki
- garść słonecznika
- ok 70 ml mleczka kokosowego
SPOSÓB WYKONANIA:
- kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach
- gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok
- kapustę wyciskam z soku i daję do suchego naczynia
- do szklanki wyciskam połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam
- do kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły
- przed podaniem posypuję słonecznikiem i zajadam :))
- surówka ma słodkawy posmak i nutą kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki cieszą nie tylko podniebienie ale i także nasz wzrok.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz