środa, 18 czerwca 2014

Suszone chabry

Przepiękny  Polski kwiat chaber. Kwiat, który jest symbolem mojego regionu Kociewia. Ostatnie chwile, aby je nazrywać, zaczynają powoli blaknąć jest potwornie sucho.O właściwościach tego  można by było wiele pisać.

W wyciągu z płatków bławatka dominującym składnikiem jest centauryna – o działaniu silnie przeciw rodnikowym, łagodzącym i przeciwzapalnym. Posiada właściwości łagodnie myjące, jest pomocna przy usuwaniu łupieżu i wpływa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. 

Związki czynne zawarte w kwiatach mają łagodnie działanie moczopędne. Możemy je równie dobrze stosować do pieczenia ciasteczek, ciast i różnego rodzaju kremów. Nie obawiajmy się eksperymentować w naszej kuchni.




 Ekstrakt z kwiatów chabra wykazuje działanie uspokajające, wzmacniające, nadaje skórze miękkość.Wykorzystajmy czas w którym dane są nam na wyciągniecie ręki .
 SPOSÓB WYKONANIA :
z zebranych kwiatów chabrów(bławatków) odrywamy jego płatki (idzie to bardzo szybko :)) rozkładamy je na pergaminie w zaciemnionym miejscu (aby nie straciły swojego koloru) następnego dnia są już suche.
- wkładamy do suchego szklanego naczynia i chowamy w ciemne suche miejsce 
- parzymy sobie świetne herbatki lub wykorzystujemy do na przeróżne sposoby :)



Zbierajmy puki są :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...