Czerwiec rozpoczął się na dobre korzystajmy z bogactwa witaminowego pokrzywy najlepsze są tylko do końca czerwca. Nie trzeba biegać za nimi po sklepach wystarczy wyjść na podwórko, łąkę, aby zerwać młode listki pokrzywy (mile widziane rękawice ochronne przed poparzeniem)
Co zawiera pokrzywa
- makro-mikroelementy- magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód
- witaminy - A, K, B2, C
- związki aminowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne, sole mineralne, olejki eteryczne, serotoninę, karotenoidy
- wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek
Cóż więcej dodać - tylko zajadać i cieszyć się jej dobrodziejstwem a zwłaszcza, że jest tak łatwo dostępna.
SKŁADNIKI: skład na 3- 4 osoby
PESTO
- pokrzywy świeże (wykorzystałam tylko górne młode listki z pokrzywy, nazbierałam cały tradycyjny durszlak)
- 5 łyżek sera grana padano (można zastąpić innym serem typu parmezan) plus dodatkowo do posypania makaronu
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki soku z limonki (jeżeli będzie nam za mało dodajmy jeszcze jedną )
- oliwa 4-6 łyżek (ma być lekko oleisty ja wolę bardziej gęsty)
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- pół ząbka świeżego czosnku
SPOSÓB WYKONANIA:
- świeże pokrzywy zostawiamy w durszlaku myjemy i przelewamy gorącą wodą po czym ponownie zimną,
- do wysokiego naczynia wkładamy nasze wyciśnięte z nadmiaru wody pokrzywy dodajemy słonecznik, sok z limonki , ser, czosnek starty, oliwę wszystko blendujemy, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań)
- doprawiamy solą oraz pieprzem i jeżeli chcemy uzyskać większą głębie smaku dodajemy jeszcze soku z limonki
- gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu gdy jest już ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z naszym pesto
- układamy na talerze i posypujemy startym serem. Zajadamy :)
Polecam wszystkim takie bogactwo witamin i minerałów :)
Smacznego
Co zawiera pokrzywa
- makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
- witaminy: A, K, B2, C;
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne
(m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole
mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę,
karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.htm
Co zawiera pokrzywa
- makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
- witaminy: A, K, B2, C;
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne
(m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole
mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę,
karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
Co zawiera pokrzywa
- makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
- witaminy: A, K, B2, C;
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne
(m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole
mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę,
karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-wlasciwosci-lecznicze-i-prozdrowotne-pokrzywy_34065.html
Ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńwidziałam już w swoim życiu wiele różnych przepisów na pesto, ale pesto z pokrzywy widzę pierwszy raz w życiu :) fajny pomysł
OdpowiedzUsuń