czwartek, 5 czerwca 2014

Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii

Byłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija.

SKŁADNIKI : na 2 porcje
  • makaron tagliatelle jak go wykonać klik 250 g
  • garść truskawek 
  • garść czereśni 
  • bazylia 10 listków (dodajmy ile lubimy )
Sos waniliowy 
  • 1/2 laski wanili 
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko
 SPOSÓB WYKONANIA :
- gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty, jeżeli używamy gotowego z paczki postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- owoce myjemy, obieramy z szypułek
SOS WANILIOWY
odmierzamy 100 ml mleka plus śmietanę, wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu z wyłuskanymi ziarnami  wanilii (strączek też gotujemy) dodajemy cukier
- w 50 ml mieszamy żółtko i łyżeczkę mąki tak, aby nie było grudek
- wlewamy do mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)
 - na talerz układamy makaron, owoce polewamy sosem i dodajemy świeże listki bazylii
Gotowe szybko słodko z mnóstwem witamin i nutą zioła pod postacią bazylii <3. Korzystajmy z darów wiosny

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...