SKŁADNIKI:
- świeże truskawki 500-600 g
- mąka pszenna 180 g
- cukier brązowy 80 g
- płatki owsiane 4 czubate łyżki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- masło 120 g
- lody opcjonalnie
SPOSÓB WYKONANIA :
- truskawki myjemy obieramy z szypułki
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i płatami owsianymi
- dodajemy masło i palcami zagniatamy tworząc kruszonkę
- w naczyniu żaroodpornym układamy truskawki (jeżeli trawią nam się kwaśne truskawki możemy je dodatkowo posypać cukrem)
- truskawki posypujemy kruszonką
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- pieczemy ok 15-20 minut aż kruszonka będzie rumiana
- podajemy ciepłą w towarzystwie naszych ulubionych lodów
Kilka chwil i nasze podniebienie jest szczęśliwe
wygląda cudownie - mniam!!!
OdpowiedzUsuń