piątek, 13 czerwca 2014

Gazpacho

Tradycyjny Hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki. W tak upalne dni jak znalazł :) Dużo potasu i witamin i co najważniejsze nie trzeba gotować :) Pomidory już smakują za pomidorami więc sezon pomidorowy uważam za otwarty. Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość.



SKŁADNIKI:
  • 4 duże pomidory
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej 
  • 1 średni ogórek świeży 
  • 1 mniejszą cebulę 
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylie kilka listków 
  • sól do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • płatki mielone chili do smaku
  • chleb pszenny klik jak go zrobić  3 kromki
  • sok z limonki
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki oliwy 


SPOSÓB WYKONANIA  :
- pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki 
- paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe
- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę 
- do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami 
- schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin 
- podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie 
- jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu 

Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...