- 4 duże pomidory
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 średni ogórek świeży
- 1 mniejszą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- bazylie kilka listków
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- płatki mielone chili do smaku
- chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki
- sok z limonki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
SPOSÓB WYKONANIA :
- pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki
- paprykę umyć pokroić odciąć kawałek na małe kosteczki a resztę pokroić na większe
- ogórek, cebulę część pokroić na większe a po gruby plaster skroić na drobną kostkę
- do blendera wrzucić wszystkie większe kawałki, pomidory, czosnek, ok 5-7 listków bazylii, zmiksować na jednolitą masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami
- schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin
- podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie
- jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu
Smacznego :)
świetne:) mniam:)
OdpowiedzUsuń