SKŁADNIKI : na około 30-35 sztuk
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 1 szklanka czereśni wypestkowanych i przeciętych na pół
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA :
- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować - dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować
- do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować
- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką
- układać na blaszce z sporych odstępach.
- piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut)
- chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ), potem studzić na kratce.
Smacznego zajadania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz