piątek, 30 maja 2014

Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego

Sezon szparagowy trwa, rozpoczął się również już sezon na groszek cukrowy, który uwielbiam więc nie było innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz ze świeżutkim groszkiem mniam pycha. Zestawienie to wylądowało w pizzy na której również znalazła się feta i gęsty sos beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :)

Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową pizze

SKŁADNIKI :  z tego da 2 duże okrągłe pizze
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 0,5 kostki drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki oliwy
SOS BESZAMELOWY
  • 20 dag masła
  • 20 mąki 
  • mleko  ok 200 ml (w razie  gdy będzie za mocno gęsty dolejemy)
  • gałka muszkatałowa
  • sól, i świeżo zmielony pieprz do smaku 
 DODATKI:
  • szparagi
  • młode listki groszku cukrowego(można zastąpić naszymi ulubionymi np. rukolą itd)
  • feta 1 kostkę 
 SPOSÓB WYKONANIA :
- do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę letnią i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli by ciasto nam się za mocno kleiło dosypujemy odrobinę mąki . Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.

- w tym czasie przygotowujemy dodatki
- szparagi myjemy odcinamy twarde końcówki i jeżeli szparagi są duże i mają twardą skórkę to obieramy ją.
- nastawiamy wodę osoloną z odrobiną cukru i obgotujemy szparagi ok 3-4 minuty po czym przelewamy je zimną wodą.
- na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąki po czym dolewamy mleko cały czas mieszając, aby stworzyć jednolity sos
- doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałka muszkatołową odstawiamy
- świeże listki groszku myjemy i osuszamy

- gdy ciasto jest już wyrośnięte odgazowujemy uderzając pięścią w ciasto, dzielimy na pół i formujemy dwa okrągłe cienkie pizze (równie dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)
- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie jej urok :))
- nakładamy nasze szparagi i pocięte w kostkę ser feta
- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 240 stopni i pieczemy ok 15 minut (zależy to od naszych piekarników)
- po upieczeniu dodajemy listki groszku i posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem

Gotowe szybko, smacznie i zielono :)
Smacznego

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...