- Nigdy nie mieszaj gotującego się karmelu.
- Nie rozmawiaj przez telefon, gdy obtaczasz jabłko karmelem :)))
- Jeżeli używasz barwika ubierz rękawiczki bo potem będziesz świecił tęczą barwną na dłoniach.
- Gdy masz gotowy karmel obtaczaj nim szybko każde kolejne jabłko.
SKŁADNIKI:
- 4 jabłka(twardsze)
- cukier 300 gram
- woda 50 ml
- barwik dowolny jeżeli chcemy użyć odrobinę
- 4 patyczki do szaszłyka
- kolorowa posypka do obtoczenia
- jabłka myjemy, osuszamy Patyczki ok 5 cm skrócamy wbijamy w miejsce ogonka.
- do garnka mniejszego(dobrze by było, aby był wyższy ułatwi to obtaczanie w karmelu) wsypujemy cukier, odrobinę barwnika i wlewamy wodę mieszamy i wstawiamy na gaz.
- gdy zaczyna się gotować zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ABSOLUTNIE NIE MIESZAMY
- jeżeli posiadamy termometr cukierniczy to karmel musi osiągnąć tem. 150 stopni
- jeśli nie posiadamy termometru, wówczas po upływie wskazanego czasu sprawdzamy temp. nabierając na łyżeczkę trochę cieczy i wlewając ją do miseczki z bardzo zimną wodą. Jeśli zastygnie, to znak, że temp. płynu jest odpowiednia.
- gdy temperatura jest odpowiednia zdejmujemy z ognia i zaczynamy obtaczać jabłka, róbmy to dość szybko inaczej karmel się ostygnie i nie będziemy mogli obtoczyć nim jabłko
- obtoczone jabłko zanurzyłam w posypce kolorowej i odstawiłam na mate silikonową, jeżeli takiej nie posiadamy to odstawiamy na pergamin wysmarowany odrobiną oleju.
- tak postępujemy z każdym jabłkiem, fantazja zależy tylko od nas.
Przygotowałam wersję dla chłopca :) PŁYNĄCA LAWA Z JABŁKA :))
Smacznego chrupania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz