SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)
- 200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze może być suszony makaron
- szparagi świeże ok 150 g
- groszek mrożony 2 garście
- sok z cytryny do smaku plus otarta skórka
- świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
- parmezan wedle uznania
- gałązkę rozmarynu
- oliwa 3 łyżki
SPOSÓB WYKONANIA :
- szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki, a resztę tnę po ukosie na kawałki ok 1,5 cm
- główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję w osolonej wodzie ok 1 minuty i przelewam zimną)
- wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente )
- rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu, po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną,ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę
- dorzucam ugotowany makaron oraz główki szparagów mieszam, aby wszystko przeszło aromatem , dodaję soku z cytryny (ok 1 łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny
- pieprzę świeżo zmielonym pieprzem , wymieszam na patelni
- podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser)
- danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże szparagi :)
Smacznego
Wyglada oblednie, wyprobuje w weekend z domowym makaronem oczywiscie :)))
OdpowiedzUsuńZrobilam...przepyszne danie na obiad :))))Zalaczylabym zdjecie ale nie wiem jak :(
OdpowiedzUsuń