SKŁADNIKI:
- 500 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 300 ml śmietany 30 )
- 175 g drobnego cukru
- 200 ml mleka 3/2
- truskawki miksujemy na jednolitą gładką masę
- za pomocą miksera ubijamy śmietanę z cukrem do czasu rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy truskawki, mleko i wszystko razem ubijamy
- jeżeli posiadasz maszynkę do lodów, wszystkie składniki przelej do niej i postępuj zgodnie z instrukcją maszynki.
- jeżeli nie posiadasz maszynki masę, przygotowaną masę przelej do miski(ja zostawiłam w misce od miksera) przykryj i schowaj do zamrażalki na 1 godzinę
- po tym czasie za pomocą miksera przemieszaj masę (zapobiega to powstawaniu kryształków, masa będzie wtedy gładka) i ponownie schowaj do zamrażalki.
- po kolejnej godzinie powtórz tą samą czynność
- powtarzaj proces ubijania i mrożenia aż do momentu gdy masa jest niemal całkowicie zamrożona.
- ubij ostatni raz, przykryj i wstaw do zamrażalki na tak długo jak będzie potrzeba
Na 10-15 minut przed podaniem wstaw je do lodówki.
Gotowe :)
Są pyszne wiemy co mamy w środku NAJWAŻNIEJSZE BEZ CHEMII I KONSERWANTÓW
A jaka radość tworzenia wspólnie z dziećmi naszych lodów :))
Oto kolejna moja propozycja na Dzień Dziecka.
Smacznego lizania :)
mniam :)
OdpowiedzUsuńTa śmietana mi się nie podoba (nie mogę jej używać), ale zdjęcie mnie zachwyca!!!! Przepięknie ujęłaś lody na pierwszym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńmoza tez zrobic sorbetowe truskawkowe :) syrop cukrowy trzeba zrobic, najlepsze wychodza - taka sama ilosc kg syropu i tyle samo kg truskawek, do tego sok z cytryny i mrozimy :) albo melonowe- przepis jest taki sam- robie lody z 2 kg syropu i 2 kg melona, pracuje w lodziarni ;D
UsuńMmm pychotka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam kupnych lodów truskawkowych - mają ten sztuczny posmak, który mnie odpycha. Od kiedy zrobiłam w domu - przepadłam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń