- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała brokuła świeża
- 2 cebule czerwone
- 3 plastry boczku pancetta
- 100 gram serka pleśniowego niebieskiego
- 1 łyżkę cukru brązowego
- sól, i świeżo zmielony pieprz
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła
- rozgrzewam piekarnik do 220 stopni
- brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej wody po upływie tego czasy wyciągam i przelewam zimną wodą )
- obieram cebulę kroję ja w plastry, wrzucam na rozgrzane masło, odrobinę sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty
- gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem,
- na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut
- po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem
W parę chwil możemy wyczarować coś pysznego :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz