wtorek, 20 maja 2014

Domowe frytki ze świeżcyh ziemniaków z koperkiem

Za parę dni będzie dzień dziecka, dzień radości, zabawy i rozpusty w jedzeniu. Moją pierwszą propozycją będą frytki , kto ich nie kocha :). Domowe frytki ze świeżych ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.

SKŁADNIKI
  • świeże ziemniaki 4-5 
  • olej rzepakowy 1 l
  • sól różowa lub morska (może być też zwykła)
  • świeży koperek 3 gałązki 
  • łyżeczka cukru 
  • ręcznik papierowy do odsączania
 SPOSÓB WYKONANIA :
- świeże ziemniaki myję i porządnie szoruję skórkę 
- kroję w słupki mniej więcej o tej samej grubości, wrzucam do wody na ok 10-15 minut, aby wydobyła się skrobia 
- po tym czasie przelewam ziemniaki zimną wodą, aby dokładnie wypłukać skrobię 
- nastawiam wodę z odrobina cukru i zagotuję ziemniaki ok 3-4 minuty tak aby nie zmiękły całkowicie i nie powstała z nich papka ( gdy woda zaczyna szumieć zmniejszam ogień i delikatnie je podgotuje) 
-  tak przygotowane ziemniaki odsączam ręcznikiem papierowym z resztek wody 
- smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia 
- usmażone frytki odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, solę i posypuję świeżym koperkiem.

- pakuję w zabawne torebki, które można wykonać samemu i podaje 
W takim dniu pozwólmy sobie na rozpustę :))
Smacznego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...