poniedziałek, 29 czerwca 2015

Placki z piersi kurczka z parmezanem.

Mam małą chwilę wolnego, więc mogę coś ugotować. Dziś królują piersi z kurczaka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Sposobów na jej podanie jest całe mnóstwo, dziś będą pod postacią placków z przyprawami, świeżą pietruszką, aby były bardziej delikatne, puszyste dodaję ubite białka. Robi się je szybko, także polecam!

SKŁADNIKI :
  • 40 dag fileta piersi  z kurczaka 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz czarny świeżo zmielony (wedle uznania)
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • olej do smażenia 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Dodajemy żółtka, mąkę, posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Schłodzimy przez ok 15 minut w lodówce. Mięsną masę łączymy z ubitymi białkami. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy po czym posypujemy parmezanem i gorące podajemy.
Szybko, smacznie, bogate w smaku oraz inaczej :) Polecam
Basia 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...