SKŁADNIKI:
Makaron
- 400 g semoliny
- 4 jajka
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 łyżki kakao(ciemnego)
- 1 łyżkę cynamonu
- mąka do posypywania (405 pszenna)
Do dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby)
-sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę
- listki świeżej bazylii
Sos
- truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g)
- ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego)
- mały kubek naturalnego jogurtu
- sok z cytryny do smaku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
- semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem
- robimy dołek i wbijamy kolejno jajka mieszając masę na jednolitą i sprężystą konsystencję
- gdy już jest gotowe owijamy folią i pozostawiamy na ok pół godziny, aby odpoczęło i uwolnił się gluten
- gdy mamy maszynkę odkrawamy kawałki i rozwałkujemy w maszynce zaczynając od zera ja tym razem skończyłam na 4
- kolejno przewałkujemy podsypując sobie ciasto mąką, aby się nie posklejało przy końcowej fazie
- wałkujemy na początek 3-4 razy na pozycji 0 oraz 1 potem już doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno z każdą porcją
- gdy nie mamy maszynki to rozwałkujemy na cienko składamy w rulonik posypując w środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki ok 1 cm
- z części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje
SOS
- Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania w większych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii .
Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę na walentynki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz