SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 5 jajek (białka osobno będą ubite)
- 3 szklanki mąki krupczatki (można dodać zwykła mąkę pszenną )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki smalcu wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)
- cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta
- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie trzy kule owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę.
- białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy powoli 2/3 szklanki cukru
- blachę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą kulę
- dodajemy wydrylowane wiśnie
- na to trzemy kakaową kulę
- dodajemy nasze ubite białka
- i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę
- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)
- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciasta
gotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej kawy :)
Smacznego.
Uwielbiam to ciasto. Zwłaszcza w sezonie z dodatkiem świeżych czerwonych porzeczek :)
OdpowiedzUsuń