poniedziałek, 10 lutego 2014

Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw

Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"



SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 min
podpłomyk : ok 10szt
- 400 g mąki pszennej
- 225 g wody ciepłej
- sól 2 szczypty

farsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki)


 - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)
- pół granata
- cukinia połowę
- kukurydza z puszki 4 łyżki
- oliwki czarne ok 6 szt
- roszponka 2 duże garście
- słonecznik 2 garście
- feta pół opakowania
 - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)
- oliwa 1 łyżkę
- pierś z kurczaka połowę
- oliwę do smażenia
- gałązkę rozmarynu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę

sos paprykowo-pomidorowy
- paprykę czerwoną 1 szt
- pół strączka papryki chili 
- ząbek czosnku
- małą puszkę pomidorów bez skórki
- oliwę 1/3 szklanki
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 

SPOSÓB WYKONANIA :
podpłomyk 

- mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.
- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto
- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.
jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.
- gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz
- pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka  na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem
- resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym,
- wszystkie składniki oprócz fety mieszam ze sobą dodając łyżkę aromatycznej oliwy
SOS
- paprykę myję i kraje w drobne kawałki wrzucam do blendera i dodaję pół papryczki chili oliwę, ząbek czosnku i miele na drobne kawałeczki
- wrzucam na garnuszka dodaję przetarte przez sitko pomidory z puszki doprawiam solą oraz pieprzem, zmieloną kolendrą oraz dorzucam kumin
- doprowadzam do wrzenia i odparowuję sos, aby zgęstniał a smaki się połączyły,
- studzę sos

* gdy już wszystko mam gotowe na upieczonym podpłomyku układam farsz posypuję czarnuszką kładę fetę  i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem



- Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać to co aktualnie mamy w lodówce
Uwielbiam kolorowe aromatyczne dania, może to być też propozycją na zbliżające się "walentynki" lub inne okazję.

Smacznego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...