piątek, 7 lutego 2014

Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie

Makaronowego szaleństwa ciąg dalszy jest to wariacja ostrzejsza. Zrobiłam już jedną porcję z dwoma stronkami chili, ale to nie dało takiej ostrości jak bym oczekiwała. Kolejną wersję zrobiłam już z 2 papryczki peperoni plus 2 strąki papryczki chili na 400 gram mąki jest ostrzej ale następnym razem jeszcze bardziej wyostrzę smak. Makaron chili połączyłam z oliwą rozmarynową i krewetkami, powiem tak ciężko było mi robić zdjęcia czuć ten zapach i powstrzymywać się, aby tego nie zjeść:) ...dałam radę :)


SKŁADNIKI :
użyłam 250g świeżego makaronu 

makaron: z tej porcji uzyskamy ok 500 gram świeżego makaronu
- 400 g semoliny
- 4 jajka
- 2 szczypty soli morskiej
- mąkę do podsypywania (405)
- 2 strąki papryczki chili( jeżeli lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną)
- 2 szt papryczki peperoni 

Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzu

dodatki:
- oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki
- gałązkę rozmarynu świeżego
- ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe 5szt
- oliwki czarne 6 szt
- krewetki królewskie 8 szt
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA
makaronu
- semolinę mieszamy z solą I zmieloną papryką robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. 
Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.
- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło
- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej.


- krewetki całkowicie rozmrażamy
- rozgrzewamy patelnię z oliwą dodajemy posiekany drobno czosnek, wrzucamy gałązkę rozmarynu, wrzucamy krewetki, pomidorki, oliwki przecięte na pół , solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem
- krewetki obsmażamy po ok 2 minuty z każdej strony

- do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy ok 3 minuty(jeżeli używamy makaronu z paczki postępujemy wedle podanego czasu na opakowaniu)
 - odcedzamy i wrzucamy na patelnie, aby przeszedł aromatyczną oliwą oraz smakiem reszty składników
- podajemy na talerzu układając makaron oraz dodatki w ilości nam pasujące :) i posypujemy dodatkowo listkami świeżego rozmarynu



jest przepyszny i na mojej liście top makaronu jest na 2 miejscu zaraz po (carbonara klik)
i równie pyszne danie na "walentynki" i nie tylko 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...