Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowym
Wersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem
pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru białego
- 1/4 szklanki wody
- 8 łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki)
- serek brie
- plastry boczku parzonego lub pancetty
pancakes
- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę
-daję ciastu chwilę odpocząć
- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron
karmel
- na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie cukier
- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru, aby równomiernie zaczął brązowieć (uważamy, aby nie przypalić za mocno)
- na rozpuszczony cukier wlewamy wodę i energicznie mieszamy, aby się wszystko ładnie połączyło (uważamy bo może pryskać) mieszamy tak ok 1 minutę
- po tym czasie dodajemy śmietankę, mieszamy gotujemy ok 3 minuty po czym dodajemy masło, mieszamy zdejmujemy z ognia
grilowany ananas
- rozgrzewamy patelnie grillową delikatnie polewamy oliwą i kładziemy plastry ananasa i smażymy go z obu stron
WERSJA NA SŁODKO
- na upieczonego naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelem
WERSJA NA SŁONO :
- na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkości
Taka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :)
Smacznego!
Kolejny, smaczny blog. Wpisuję się na listę obserwatorów i będę wpadać częściej :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję, i życzę smaczego oglądania :)
OdpowiedzUsuń