makaron
- 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405)
- 4 jajka duże
- pół łyżeczki soli morskiej
- 2 laski wanili
- mąkę pszenną do podsypywania (405)
- 1/2 laski wanili
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- ok 50 gram twarogu do posypania
- borówki 1 op
- kilka listków mięty świeżej
SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku.
makaron
- semolinę wsypać do miski, z laski wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać
- dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny
- po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło
- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości
sos
- odmierzamy 100 ml mleka plus śmietanę, wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu z wyłuskanymi ziarnami wanili (strączek też gotujemy) dodajemy cukier
- w 50 ml mieszamy żółtko i łyżeczkę mąki tak, aby nie było grudek
- wlewamy do mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)
- gotujemy makaron w osolonej wodzie ok 3 minut jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle podanej instrukcji czasu
- odsączamy i podajemy z twarogiem, borówkami i świeżymi listami mięty polewamy to wszystko naszym waniliowym sosem
Danie jest pyszne a mięta cudownie odświeża słodycz sosu i borówek
Smacznego
Ja też bardzo lubię makaron na słodko, z twarogiem to smak mojego dzieciństwa :) Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń