wtorek, 13 stycznia 2015

Jajka w pomidorach - śniadanie

Pochmurno, pada deszcz, brak słońca, chce się lata koloru. Zwłaszcza wstając rano i patrząc przez okno. Moim latem jest jajko w pomidorach, kolor, smak i coś ciepłego. Pomidory najlepsze latem, ale zimą spokojnie możemy je zastąpić kupując pomidory w puszce. Takie śniadanie robi się szybko co też jest ważne. Moje lato zimą na dobry początek dnia do tego domowy chleb na zakwasie czego chcieć więcej.

SKŁADNIKI : porcja na 1 osobę
  • pomidory z puszki (na 1 osobę używam połowę puszki)
  • 1-2 jajka 
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego)
  • sól, pieprz do smaku 
  • szczypiorek lub bazylia do posypania 

SPOSÓB WYKONANIA :
- na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy wraz z sokiem pomidory chwilę dusimy (jeśli lubimy czosnek przed dodaniem pomidorów możemy posiekać i chwilkę go podsmażyć)
- po czym robimy dziurkę :) na wbicie jajka
- przykrywamy na ok 2-3 minuty po czym odkrywamy doprawiamy i zajadamy
Nic odkrywczego a tak pyszne dające nam energie, kolor i kopa na cały dzień.
Uściski w ten ponury dzień :)
Basia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...