czwartek, 18 grudnia 2014

Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola - przepis świąteczny

Kilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym  stole.
Makaron grzybowy z aromatycznym  sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi.
 Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto poświęcić kilka chwil na stworzenie wykwintnego dania.
 
 
SKŁADNIKI :( przepis autorski)
 wywar
  • 1 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • pół selera w korzeniu
  • 1 korzeń pietruszki
  • tymianek 2 gałązki
  • rozmaryn 1 gałązkę
  • liść laurowy 1szt
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 -5 grzybów suszonych
sos beszamelowy
  • 40 g cebuli w kostce (1 cebula )
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
sos gorgonzola na ok 500 ml
 
  • 200 g sera gorgonzola 
  • 300ml sosu beszamelowego 
  • ok 100 ml wywaru warzywnego
  • 60 ml białego wina
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • orzechy włoskie 5-6 szt rozłupane
  • makaron grzybowy ok 100 gram świeżego na osobę (wedle uznania )

SPOSÓB WYKONANIA
wywar
- cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki, marchew, seler, pietruszkę obrać pokroić na większe kawałki
- w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając
- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku
- wystudzić
sos beszamelowy
- cebulę obrać pokroić w kostkę
- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści dodajemy taka samą ilość mąki cały czas mieszamy, aby nam się nie przypaliło stopniowo dodajemy do tego zimne mleko oraz zimny wywar warzywny
- mieszamy i ok 10 minut na małym ogniu go gotujemy doprawiamy solą oraz pieprzem
 
sos gorgonzola
- ser gorgonzola kroimy w kostkę
- przygotowany sos beszamelowy podgrzewamy i dodajemy do tego ser pokrojony w kostkę pamiętając, aby mieszać i gotujemy na małym ogniu
- do tego dodajemy wywar warzywny oraz białe wino ciągle mieszamy dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak
- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym
- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem
 Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy. 
 
Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym.
 
Smacznego

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...