wtorek, 18 lutego 2014

Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania czy puszczenia do przedszkola dziecka choć bez szybkiego śniadania. Był taki okres (ponad rok....), że moja mała jadła tylko naleśniki i pomidorówkę. Więc musiałam to przetrwać i smażyć codziennie naleśniki okres ten już minął a smak na naleśniki pozostał taki sam :) Aby nie znudził nam się ten przysmak podawałam go nam w różny sposób na słodko i słono. W wersji na słono serce moje skradła wersja z roztopionym  serkiem brie wraz z chrupiącym boczkiem.

Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowym

Wersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem


SKŁADNIKI:
pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm)
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75g rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
sos karmelowy  ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu)


  • 4 łyżki cukru białego
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki masła 
dodatki 

  •  ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki)
  • serek brie 
  • plastry boczku parzonego lub pancetty
SPOSÓB WYKONANIA :
pancakes
- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę
-daję ciastu chwilę odpocząć
- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron 
 karmel
- na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie  cukier
- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru, aby równomiernie zaczął brązowieć (uważamy, aby nie przypalić za mocno)
- na rozpuszczony cukier wlewamy wodę i energicznie mieszamy, aby się wszystko ładnie połączyło (uważamy bo może pryskać) mieszamy tak ok 1 minutę
- po tym czasie dodajemy śmietankę, mieszamy gotujemy ok 3 minuty po czym dodajemy masło, mieszamy zdejmujemy z ognia
grilowany ananas
- rozgrzewamy patelnie grillową delikatnie polewamy oliwą i kładziemy plastry ananasa i smażymy go z obu stron
WERSJA NA SŁODKO

-
na upieczonego naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelem

WERSJA NA SŁONO :

- na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkości
Taka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kolejny, smaczny blog. Wpisuję się na listę obserwatorów i będę wpadać częściej :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, i życzę smaczego oglądania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...