środa, 26 lutego 2014

Sprawdzony przepis na pyszne pączki

Jutro wielki dzień pączka, możemy sobie pozwolić na jedzenie ich w ilości więcej niż jeden. Ciekawe czy ktoś potrafi zjeść pączka i nie oblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich odstępach marmoladę, przykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój.


 *przepis pochodzi ze strony "Moje Wypieki" jest cudowny więc absolutnie nic nie zmieniłam
SKŁADNIKI: na ok 25 szt 
  • 600g mąki pszennej plus kilka do podsypania
  • 3 jajka 
  • 100 g masła roztopionego wystudzonego 
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu 
  • 250 ml mleka 
  • 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 
  • olej lub smalec do smażenia 
  • konfitura lub budyń do nadziewania 
  • cukier puder do posypania lub zrobienia z niego lukru wedle uznania
 SPOSÓB WYKONANIA :
- mąkę przesiać jeżeli używamy suchych drożdży do mieszamy z mąką na tym etapie
- jeżeli używamy świeżych to robimy rozczyn z drożdży( ok 50 ml letniego mleka w tym rozkruszamy drożdże dosypujemy łyżkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży ok 10 min)
- dodajemy pozostałe składniki oprócz tłuszczu jego dodamy pod koniec wyrabiania ciasta
- wyrabiamy na jednolite, sprężyste ciasto, na początku będzie nieco klejące ale z czasem wyrabiania nabierze odpowiedniej konsystencji
- wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5h do podwojenia swojej objętości, oczywiście ciasto przykrywamy ręczniczkiem i możemy obsypać ciasto mąką, aby nie wyschło
- po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony blat mąką
- rozwałkujemy ciasto na grubość ok 1-1,3 cm
- wykrawamy koła o średnicy ok 7 cm i odstawiamy do wyrośnięcia lub postępujemy tak jak pisałam na początku posta
- po wyrośnięciu smażymy pączki z obu stron na rozgrzanym oleju (pilnujemy, aby olej nie bym zbyt rozgrzany możemy za mocno usmażyć pączki na zewnątrz a w środku będą surowe, optymalna temperatura to 175 stopni
- po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i jeżeli nie kładliśmy marmolady na początku to teraz szprycujemy do środka marmoladę lub inne nadzienie które mamy
- tak przygotowane lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem

Zajadamy są pyszne i sprawdzone :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...