SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko
ciasto kruche
- 175 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania
- 40 g cukru pudru
- szczyptę soli
- 2 żółtka
- 75 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- jabłka najlepiej duże (na tę porcje wykorzystałam 10 szt ) plus 2-3 jabłka do pokrojenia w kostkę, która wypełni środek wydrążonego jabłka
- cynamon
- miód 2 łyżki
- sok cytryny
- rodzynki, orzechy opcjonalnie
- słomka do zrobienia dziurek
SPOSÓB WYKONANIA :
ciasto
- mąkę, cukier puder, szczyptę soli mieszamy ze sobą dodajemy do tego żółtka oraz pokrojone w kawałeczki zimne masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ze sobą składniki, gotowe ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na ok 30 minut.
- jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy górę jabłka
- środek wydrążamy ostrożnie nie uszkadzając ścianek, jabłka skraplamy cytryną powoduję to, że nie będą ciemniały i przełamią smak słodkości
- 2-3 jabłka obieramy ze skórki kroimy w większą kostkę,skraplamy cytryną, dodajemy do tego miód oraz cynamon wszystko razem wymieszamy. Jeżeli chcemy zrobić "bogatszą wersje" możemy do tego dodać sparzone rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania.
- tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę
- stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało
- nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut
- czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika )
- ja co jakiś czas zaglądam i pod koniec lekko uniosę ciastko gdy jabłko jest już miękkie a ciasto lekko rumiane wyciągam je.
Przepis jest bardzo prosty ale bardzo pyszny także polecam. Ciepłe pieczone jabłko plus ciepły kocyk czego chcieć więcej w te pochmurne chłodne wieczory.
Pozdrawiam
Basia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz