piątek, 20 maja 2016

Najprostszy bananowy chleb "Banana bread "- przepis

 Dawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon lub ekstrat z wanilii. Moja córka z chęcią zabiera go do szkoły dla siebie i koleżanek.


SKŁADNIKI :(przepis na 1 keksówkę o rozmiarach 11x26)

  •  4 dojrzałe banany 
  • 75 g masła rozpuszczonego 
  • 1 jajko 
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodki może dodać 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1,5 szklanki mąki 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 Mąkę z sodą przesiewamy. Rozpuszczamy masło, obrane banany zgniatamy widelcem. Masło, rozmącone jajko, cukier, banany mieszamy ze sobą, dodajemy przesianą mąkę, cynamon,  łączymy do jednolitej masy. Całość dodajemy do przygotowanej foremki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy po tym czasie jest suchy. Jeśli nie dopiekamy jeszcze chwilkę. Aby uniknąć zakalca, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis jest bardzo prosty, może i nie jest to nic odkrywczego, ale jest pyszny i dzieci go uwielbiają.
W naszym domu bardzo szybko również znika chleb cynamonowy klik
Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam taki chlebuś, jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię chlebek bananowy, ale przygotowuję w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu też zrobić chlebek bananowy :), tak często go widzę na blogach. Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...