sobota, 23 stycznia 2016

Ratatuja na "szybko" z naturalnym ryżem

Za oknem kolejny biały dzień, a mi się chcę już wiosny, koloru. Nie uczynię jak za oknem, ale mogę stworzyć na talerzu. Moją propozycją na barwne danie to ratatuja. Wersja na "szybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać.


SKŁADNIKI :
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 cebula 
  • 1 mała cukinia 
  • ok 10 plasterków  suszonych pomidorów 
  • 1 puszkę krojonych pomidorów
  • tymianek 3- 4 gałązki 
  • natkę pietruszki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • tabasko kilka kropel do smaku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • oliwa 3-4 łyżki 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  Paprykę, cukinie myjemy, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, cukinię w talarki, cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Co lubię w takich daniach, szybkość wykonania, mnóstwo koloru, różnorodność faktur poszczególnych składników. A Wy pod jaką postacią najlepiej lubicie zajadać ratatuję

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ratatuj. Co prawda mi osobiście bardziej komponuje się z bagietką niż z ryżem, ale i z ryżem chętnie jadam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...