poniedziałek, 3 listopada 2014

Makaronowe risotto z cukinią oraz pomidorkami cherry

Uwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się kierować łatwością wykonania oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :)

SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje
  • makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik ) 230 ml
  • mała cukinia 
  • pomidorki cherry 1 gałązkę 
  • sól, pieprz do smaku 
  • oliwa 2 łyżki 
  • czosnek 1 ząbek 
  • białe wino 60 ml 
  • parmezan opcjonalnie 

SPOSÓB WYKONANIA :
- makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle opisu na opakowaniu
- rozgrzewamy patenie z oliwą dodajemy starty ząbek czosnku i chwilę podsmażamy uważamy, aby się nie przypalił
- na to dodajemy pociętą w drobne paseczki cukinię oraz umyte i osuszone pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy
- gdy cukinia jest już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty
- do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty
- jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty na drobnych oczkach ser parmezan, mieszamy do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.
- tak przygotowane nasze makaronowe risotto podajemy na talerzu po czym całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...