wtorek, 28 października 2014

Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem

Zbliża się Halloween czas szaleństwa przebieranek oraz nietuzinkowych przekąsek. Ja przygotuje mumie znikają bardzo szybko z talerzy z krwistym sosem. Debiut już był Gabrysia pochłonęła ja w mik:) Robi się je w miarę szybko są pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie.
SKŁADNIKI :
  • mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg 
  • sól, pieprz do smaku 
  • jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek 
  • jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta
  • 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku
  • olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )
  • ciasto francuskie 1 opakowanie 
  • kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 
  • 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic
SOS 
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • gałązka tymianku świeżego 
  • 1 mała gałązka rozmarynu 
 SPOSÓB WYKONANIA :
- mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę
- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu
- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm
- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę
- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem
- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- gotowe mumie pieczemy 20 minut
- w tym czasie przygotowujemy SOS
rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku
- dodajemy w to puszkę naszych pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku
- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos


- gdy mumie są już upieczone i lekko ostygły dodamy im oczy
- z ugotowanego białka słomką do picia wycinamy oczka
- tą samą słomkę wbijamy w nasze mielone robiąc miejsce na oczka wkładamy je a źrenice robimy wykałaczką, którą zanurzamy w rozpuszczonej kostce gorzkiej czekolady

Tak przygotowane możemy zajadać na ciepło jak i na zimno.
Cudownego szaleństwa na Halloween
Basia

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...