piątek, 25 lipca 2014

Brzoskwinia zapiekana z serem pleśniowym, tymiankiem i szynką prosciutto

Od dawna za mną chodzi ta kombinacja smakowa w głowie aż doczekała swojej premiery :) Robi się ją w parę chwil rozkosz smakowa .... podbiła moje kubki smakowe. Pyszne jak i na śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni.

SKŁADNIKI :przepis autorski
  • brzoskwinie 3 szt większe
  • ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy )
  • szynka prosciutto 6 plastrów 
  • tymianek 3 gałązki 
  • masło 2 -3 łyżki 

SPOSÓB WYKONANIA :
- brzoskwinie myjemy osuszamy, przecinamy na pół wyciągamy pestkę
- w środek posypujemy świeżym tymiankiem kładziemy w to kawałek sera pleśniowego i całość zawijamy szynką
- układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem
- całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut
Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek .

Polecam <3

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...