wtorek, 27 października 2015

Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem.


Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil.


SKŁADNIKI :
  • filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g 
  • skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę 
  • skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę 
  • sól 
  • cytrynowy pieprz 
  • kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań
zielony sos  ok 600 ml

  • 2 łyżki masła 
  • 1 czubatą łyżkę mąki
  • 1 małą cebulę 
  • ok 250 ml zimnego mleka 
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • pęczek świeżej natki pietruszki 
  • pęczek szczypiorku 
  • sól do smaku 
  • gałka muszkatołowa do smaku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • liść laurowy 

SPOSÓB WYKONANIA:
Liście szpinaku(bez łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Pietruszkę, szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście szpinaku i gęsty jogurt zmiksować blenderem na puree. 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny. 
Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat pomarańczy, cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej ryby. 
Przygotowujemy naczynie do parowania, układamy przygotowaną rybę oraz nasze ulubione warzywa. Czas parowania ok. 15 minut. 
Gotowe, w kilka chwil mamy gotowe, smaczne, pełne witamin danie. 
Smacznego

1 komentarz:

  1. Chętnie bym zjadła dzisiaj taki obiadek ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie min na rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...