czwartek, 23 lipca 2015

Muffinki bananowo-czekoladowe wedługł Nigelli Lawson

Oboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki bananowo-czekoladowe, dorzuciliśmy od  siebie cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego wykorzystać banany, które ściemniały nam w lodówce. Uwaga! szybko znikają :)
SKŁADNIKI :12-13 babeczek
  • 3 dojrzałe banany 
  • 225 dag mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru 
  • cynamon wedle uznania 
 

 SPOSÓB WYKONANIA :
 Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, olej (konsystencją będzie przypominało majonez) dodajemy do tego przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Do tego dorzucamy nasze rozgniecione banany, delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w silikonowych lub papierowych papilotkach  ok. 15 minut. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Robi się je naprawdę szybko, są smaczne a i jest okazja na przemycenie banana, jeśli nasze dziecko nie chce zjeść pod normalną postacią. Można również je posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...