SKŁADNIKI
- cukinia średnia 3 szt
- 2 jajka
- mielone 1 kg
- sól, pieprz, majeranek wedle uznania
- cebula 1 średnia
- kaszka manna 3-4 łyżki
- bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy)
- woda zimna 1/4 szklanki
- feta 1 opakowanie
Dodatkowo
folia srebrna spożywcza
trochę oleju do posmarowania
SPOSÓB WYKONANIA :
Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem i w ten sposób zwijamy każdy kawałek cukinii. Pieczemy na ruszcie do upieczenia się mielonego oraz zmiękczenia się cukinii. Smaki cudowne się połączą, przekonają nawet największego przeciwnika cukinii.
Zdjęć po upieczeniu niestety nie mam, szybko znikły. Jeśli nie chcemy piec tego na ruszcie, możemy upiec w piekarniku. Warto przykryć cukinie folią, aby nam się feta nie przypaliła.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pozdrawiam
Usuń