środa, 12 sierpnia 2015

Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią

W końcu trochę popadało, ale i tak nadal jest bardzo duszno ...lato :) Obiady w takie dni najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa ....


SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • 3 dag drożdży 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżeczkę cukru 
  • szczyptę soli 
dodatek
  • wiśnie wydrylowane 1 szklankę 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżkę masła 
 SPOSÓB WYKONANIA :
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, połączyć z resztą podgrzanego mleka, jajkami i rozczynem. Ciasto wyrabiać, aż się stanie elastyczne. Dolać wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
Po tym czasie uformować niewielkie kulki, pozostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Przygotować garnek z gotującą się wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek przykrywamy ściereczką i na tym pod przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut.
Dodatek 
Wiśnie drylujemy, na patelni rozpuszczamy masło i chwile wiśnie podsmażamy po czym dodajemy miodu lub cukru brązowego, mieszamy sok z wiśni nam się ładnie skarmelizowuję.

 Gotowe kluski podajemy z naszymi wiśniami lub naszym ulubionym jogurtem.


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowej roboty pampuchy :) Z takimi wiśniami pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jak ja dawno nie jadłam pampuch drożdżowych... :) W moim rodzinnym domu zawsze się je podawało z powidłami śliwkowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa! :) Wpraszam się ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wyglądają. Sto lat nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...