SKŁADNIKI :
ciasto kruche (24 cm blaszka)
- 300 g mąki pszennej (450 używam)
- 150 g masła
- 90 ml zimnej wody
- szczyptę soli
- 2 cukinie średnie
- 5 marchwi
- 1 paprykę czerwoną
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę)
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- tymianek 4 gałązki
- czosnek 2 ząbki
- parmezan do posypania ok 3 łyżki
CIASTO
Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką
- do tego dodajemy zimną wodę, wyrabiamy szybko, tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut.
- po tym czasie ciasto rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia
- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.
- dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło
- po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia
- aby, się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.
FARSZ
Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy. Aby uzyskać cienkie i równe plastry tnę warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, nakładam ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwam w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem)
Marchew blanszuję we wrzątku ok 4 minuty, zmięknie w ten sposób i upiecze się równo z cukinią i papryką.
SOS BESZAMELOWY
Na rozgrzaną patelnie nakładam masło, do tego starty czosnek, po ok 1 minucie nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem, tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz tymiankiem wedle uznania.
Na podpieczony spód nakładamy sos beszamelowy, na to układamy nasze warzywa według naszej fantazji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i podpiekamy ok 5 minut.
Przed podaniem posypujemy dodatkowo aromatycznym świeżym tymiankiem i możemy zajadać.
Pysznie, kolorowo, aromatycznie, komu kawałek? :)
Smacznego <3
Jakie cudne kolory. Cukinkę mam, marchew i paprykę również. Chyba czas działać :)
OdpowiedzUsuńWarto się poświęcić tarcie chwilę bo jest pyszna :) Pozdrawiam
UsuńWygląda jak dzieło sztuki! W dodatku samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń