Suszone śliwki z domowym marcepanem moczonym w rumie
SKŁADNIKI:
- 1/4 szklanki rumu,
- 100 g dobrej jakości czekolady deserowej,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 100 g dobrej jakości czekolady deserowej,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki wody
- śliwki namoczyłam w rumie i pozostawiłam na 1 godzinę do nasiąknięcia
- cukier i wodę przełożyć do rondelka i gotować na niewielkim ogniu ok. 7-10 minut, aż powstanie gęstniejący syrop.
- czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca.- każdą śliwkę nadziać kostką marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków). Odłożyć na kawałek pergaminu do czasu, aż syrop zastygnie. Następnie śliwki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na kratce do zastygnięcia.
Tak przygotowane ostudzone możemy już zacząć rozdawać, przechowywać je w chłodnym miejscu lub w lodówce
Śliwki , marcepan i czekolada - to musi być poezja :))
OdpowiedzUsuńRobiłam takie śliwki w zeszłym roku. Poezja :)
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńK.
Uwielbiam. Poproszę od Gwiazdorka <3
OdpowiedzUsuń