SKŁADNIKI:
- główka kapusty świeżej
- marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)
- kminek (dałam łyżkę kminku na 1,2 kg kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że kapusta jest gorzka)
- sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli)
- czysty duży słoik
SPOSÓB WYKONANIA:
- kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia
- kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem
- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach
- kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną
- i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję kminek oraz marchew
- wkładam ją do słoika PAMIĘTAJĄC ABY NIE MIEĆ NA SOBIE ŻADNYCH METALI I UCISKAMY KAPUSTĘ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ ABY NIE WDAŁA SIĘ ŻADNA REAKCJA
- tak przygotowany słoik nakrywam przykrywka (nie zakręcam) odstawiam do procesu skiszenia po 3 - 4 dniach jest już dobra jeśli chcemy aby nadal była bardziej skwaszona zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki
- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz