SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób
- kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml
- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)
- masło 150gr
- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)
- pomidory suszone 7 szt
- cebula szalotka 1 szt
- ser cheddar 100 gr
- śmietanka 12% 100ml
- tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)
- bazylia świeża kilka listków
- kolendra suszona pół łyżeczki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 4-5 miseczek do zapiekania(można też zapiec w jednym większym naczyniu i poporcjować przed podaniem )
SPOSÓB WYKONANIA:
- wstawiamy mleko(wodę) i gdy zacznie wrzeć, stopniowo wsypywać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć ogień i gotować polentę ok. 40 min, cały czas mieszając, gdy już jest gotowa dodaję 50 gram masła mieszam to dodając jeszcze świeżo zmielony pieprz, sól oraz 50 gram startego sera cheddar i wszystko wszytko razem wymieszam
- na patelni rozpuszczam masło dodaje pokrojona w kostkę szalotkę do tego kurki(wcześniej dobrze umyte i przekrojone na pół) pomidory suszone pokrojone na paseczki solę, pieprzę, doprawiam tymiankiem, kolendrą i duszę na wolnym ogniu po czym wlewam śmietankę i tak dusze przez chwilę
- układam do natłuszczonej masłem miseczki polentę
- na to kurki z pozostałymi składnikami
- na to starty ser
- i tak przygotowana miseczkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut
po tym czasie jest już gotowa do spożycia obsypuję ulubionymi świeżymi ziołami u mnie tym razem była to bazylia
WSKAZÓWKI
tym razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy
- polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolację
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz