- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne)
SPOSÓB WYKONANIA :
- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
*inspiracje czerpałam ze strony Moje Wypieki
Smacznego
Cynamon uwielbiam jak i owsiane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i warte grzechu :)
Usuń