poniedziałek, 16 grudnia 2013

Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe.

Jest wiele przepisów na ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce  w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska od miksera. Mają jedna wadę .....bardzo ale to bardzo szybko znikają :)


SKŁADNIKI :   czas wykonania 30 min porcja na ok 35 szt
- 200 g miękkiego masła 
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 
-  1 duże jajko 
 - 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 szklanka mąki pszennej 
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
-  szczypta soli 
- 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne)


SPOSÓB WYKONANIA :
- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

 *inspiracje czerpałam ze strony Moje Wypieki

Smacznego

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...