środa, 9 lipca 2025

Kiedy pancakes spotykają czereśnie.

 


Puszyste pancakes, ciepłe jeszcze z patelni…
A na nich czereśniowa konfitura – gęsta, słodka, pachnąca latem.
Taki smak przywołuje wspomnienia: wakacje u babci, poranki bez pośpiechu, słońce w oknie kuchni. Cóż to był za czas😊
Składniki (na ok. 10 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej (ok. 130 g)
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła (lub oleju)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(opcjonalnie: odrobina wanilii lub skórka z cytryny)
KONFITURA Z CZEREŚNI:
1kg czereśni
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
DODATKI
miód z mniszka(lub nasz ulubiony)
listki mięty



WYKONANIE:
W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól.
W drugiej misce roztrzep jajko z mlekiem i roztopionym masłem.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką lub trzepaczką – krótko, tylko do połączenia
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu.
Nakładaj porcje ciasta (ok. 1–2 łyżki) i smaż na małym ogniu, aż pojawią się pęcherzyki, potem przewróć na drugą  stronę.
KONFITURA:
Sposobem na pozbycie się robaczków z czereśni jest, zamoczenie ich w wodzie z solą. Na 1 litr wody 1 łyżeczka soli, bardzo szybko opuszczają czereśnie😉
Po umyciu, przecinamy na pół wyciągamy pestki i pozostałych "lokatorów" jeśli jeszcze są. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do tego nasze czereśnie. Tak podsmażamy, po odparowaniu wody posypujemy cukrem i jeszcze chwilę smażymy do skarmelizowania cukru. Całość zgęstnieje i nabierze głębi smaku.
Tak przygotowaną konfiturę podajemy z naszymi plackami, całość polewamy miodem oraz dodajemy listki świeżej mięty.




A jeśli chcesz więcej kuchni z duszą, zapraszam do obserwacji – będzie jeszcze pyszniej 🍒🥞✨
Smacznego Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...