SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę )
- 2 duże marchwie
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- łyżkę ziaren słonecznika
- 2 gałązki świeżego tymianku
- szczypta cukru
- szczypta soli
- pieprz cayenne do smaku
- oliwki czarne 3-4
- sok z cytryny do smaku
Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką do warzyw wycinamy nasze pappardelle. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany drobno czosnek, marchew, doprawiamy. Marchewka ma być lekko al dente. Gotową marchew podajemy ze słonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny.
Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem.
Smacznego
Bardzo fajne, takie wiosenne danie :-)
OdpowiedzUsuń