SKŁADNIKI :
- 150 g sosu ze słodkiego chili (klik jak go zrobić)
- 100 ml keczupu
- 1 łyżkę ziaren sezamu
- 1-2 łyżki pietruszki natki
- pieprz do samku
- 1 małą łyżeczkę sosu sojowego
SPOSÓB WYKONANIA :
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy ziarno słonecznika, słodki sos chili miksujemy na gładką masę z keczupem, doprawiamy sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ziarno sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz