sobota, 25 kwietnia 2015

Kruche ciasto z jabłkami.

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba nie trzeba nic więcej pisać....<3


SKŁADNIKI :( wymiary blachy 40x 26 )
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g margaryny 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru drobnego 
  • szczyptę soli 
  • 5 jajek osobno białko i żółtko 
  • 1 szklankę cukru pudru 
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 
  • jabłka dobry kilogram 
  • cynamon małą łyżeczkę 
  • 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny)
  • 1/4 kostki masła 
 

SPOSÓB WYKONANIA :

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru pudru, a pod koniec łyżkę mąki ziemniaczanej, beza nam, wtedy nie opadnie.
Na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia rozkładamy większą kulę ciasta. Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw.  Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. 

Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję, że szybko znika.
Smacznego Basia

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...