- makaron nitki ok 100 g na osobę
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- oliwki czarne wedle uznania
- ser parmezan wedle uznania
- kiełki rzeżuchy
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru
- 2 gałązki świeżego tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy patelnię dodajemy pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek oraz marchew chwilkę podsmażamy po czym dodajemy pomidory z puszki całość dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron prosto z wody wrzucamy do naszego sosu. Całość wymieszamy, aromaty się połączą. Układamy na talerzu nasze spaghetti dodajmy rzeżuchę oraz oliwki całość posypujemy parmezanem. Zajadamy :) jest tu tylko kilka składników, ale bogactwo smaku... pychota sami wypróbujcie, przygotowanie trwa chwilę.
Smacznego
Basia
Och, to dla mnie obiad idealny!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSmakowicie! ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńsuper! kolejny pomysł na wykorzystanie rzeżuchy :)
OdpowiedzUsuń