SKŁADNIKI :
- mielone (używam wieprzowego) 1 kg
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszki mannej
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek pocięty 2 łyżki
sos koperkowy
- 1 większą marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebulę
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży lub dwa małe pęczki
- woda ok 1,5 lita
- śmietanę 18% 60 ml
- mąka ok 2-3 łyżki do zagęszczenia plus pół szklanki wody do rozmieszczenia.
Warzywa obieramy, myjemy kroimy wedle naszego uznania (cebule dajemy w całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę.
Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin.
Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw a całą esencja smaku znajduję się w sosie.
Ile domów tyle sposobów i każdy jest smaczny. Jest to też dobre danie dla kobiet karmiących ile ja się tego najadłam... :))
Smacznego
Basia
Wypróbuje jutro, ciekawie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń