SKŁADNIKI :
- jajka 6szt (wedle upodobania)
- majonez 3-4 łyżki
- łyżeczkę musztardy
- sól, pieprz do smaku
- słodka papryka do posypania
- szczypiorek
- kiełki ulubione
- mix sałat wedle upodobania
- barwiki spożywcze w żelu lub proszku (z każdego koloru wystarczy ociupinka)
- po łyżeczce octu dla intensywności koloru (można pominąć, ocet nie zmieni smaku białka)
- ciepła woda po ok 3/4 szklanki
SPOSÓB WYKONANIA :
Jajka gotujemy na twardo ok 10 minut, po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy uważając, aby nie uszkodzić białka. Przekrawamy na pół, żółtko wyciągamy do miseczki. W szklankach przygotowujemy nasze barwinki, woda ciepła, szczyptę barwika(polecam rękawiczki),łyżeczkę octu. Do tak przygotowanych barwików wkładamy nasze białka, odstawiamy na chwilkę, wyciągamy, jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry. Między czasie szykujemy nasze żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą wszystko do smaku, dodajemy majonez tak, aby nasza masa jajeczna była kremowa.
Na talerzu układamy nasze ulubione kiełki, sałaty na, to nasze białka kolorowy i na każde jajko nakładamy nasz farsz, szprycą lub łyżeczką, posypujemy zmieloną papryką.
Tradycyjnie lecz inaczej, barwy są piękne i cieszą nasze oko a taka jest właśnie wiosna i Wielkanoc.
Smacznego
Basia
To jest czad Basiu! :D
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
UsuńPiękne, piękne, piękne! :)
OdpowiedzUsuń