SKŁADNIKI :na pesto
- 350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )
- 80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )
- ok 125 ml startego sera parmezan
- 70 ml oliwy
- sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
- rozmaryn 3 małe gałązki
- sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej)
- makaron do dania ok 100 gram
SPOSÓB WYKONANIA :
- dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu
- pieczemy ok 20 minut do miękkości
- na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)
- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy wszystko blendujemy doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową
- jeżeli lubimy bardziej oleiste pesto dodajmy oliwy wedle naszego uznania, konsystencja będzie to widoczna podczas miksowania
- gotowe
- takie pesto świetnie się komponuję z makaronem, który gotujemy wymieszamy z naszym pesto posypujemy dodatkowo startym parmezanem i gotowe :)
Równie pyszne też jest na kanapce :)
Przechowujemy w lodówce
Smacznego
dynia smakuje rewlacyjnie- jestem jej wielką fanką! Twoja propozycja prezentuje się bardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) pozdrawiam , życzę smacznej dyni :))
OdpowiedzUsuń