SKŁADNIKI : na 12 babeczek
- 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 250 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego)
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju (używam rzepakowego)
- 2 jajka
- szczypta soli
- wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce
- w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy
- tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)
- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy
Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować do pojemnika na kanapki :)
Polecam
Wprawdzie etap szkolny już dawno za mną, ale z takimi babeczkami w plecaku chętnie bym tam jeszcze powrócił :D
OdpowiedzUsuń