- 250 g ryżu na risotto
- ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego )
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- ok 120 g parmezanu startego
- 100 ml białego wina
- ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- natka pietruszki (można pomiąć )
- grzyby oczyszczamy , myjemy z większej części ugotowałam bulion 1,5 litra wody pokrojone grzyby doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem
- z resztę grzybów pokroiłam w kawałki posmażyłam na dwóch łyżkach oliwy posoliłam i popieprzyłam do smaku odstawiamy
- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy
- dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić
- dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty
- na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy
- teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż będzie miękki
- po dodaniu ostatniej łyżki dodajemy nasze podsmażone grzyby mieszamy
- zdejmujemy z ognia dodajemy starty parmezan doprawiamy solą i pieprzem i na chwilę przykrywamy naszą patelnię,a by ryż wchłoną resztki bulionu a parmezan się roztopił tworząc jednolitą kremową konsystencję
- tak przygotowane risotto podajemy z pietruszką (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć) świetnie też pasuję tymianek
Udało mi się przekonać najbardziej zatwardziałego przeciwnika grzybów leśnych, aby zjadł to risotto udało się :) i nawet mu bardzo smakowało ot moja recenzja dania :))
Mniam, to najlepszy sposób na ryż jaki znam :)
OdpowiedzUsuń