poniedziałek, 8 września 2014

Risotto z grzybami leśnymi

Czas grzybów w pełni więc i mnie nie ominęło grzybowe szaleństwo. Na pierwszy rzut poszło risotto grzybowe. Pamiętam jak byłam dużo młodsza i oglądałam programy kulinarne pojawiało się często słowo risotto zastanawiało mnie co to jest ....jak to smakuję ... aż nadszedł czas gdy sama zrobiłam swoje pierwsze risotto a było to risotto ze szparagami klik. Przy tym daniu trzeba zachować pewne procedury, aby później cieszyć się wyśmienitym risotto.

SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby)
  • 250 g ryżu na risotto 
  • ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego )
  • 2 łyżki masła 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula 
  • ok 120 g parmezanu startego
  • 100 ml białego wina 
  • ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą być pieczarki) z części ugotowałam bulion a resztę podsmażyłam do risotto 
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • natka pietruszki (można pomiąć )


 SPOSÓB WYKONANIA :
- grzyby oczyszczamy , myjemy z większej części ugotowałam bulion 1,5 litra wody pokrojone grzyby doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem
- z resztę grzybów pokroiłam w kawałki posmażyłam na dwóch łyżkach oliwy posoliłam i popieprzyłam do smaku  odstawiamy
- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy
- dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić
- dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty
- na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy
- teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy, gdy wchłonie dodajemy kolejną czynność tą powtarzamy aż nasz ryż będzie miękki
- po dodaniu ostatniej łyżki dodajemy nasze podsmażone grzyby mieszamy
- zdejmujemy z ognia  dodajemy starty parmezan doprawiamy solą i pieprzem i na chwilę przykrywamy naszą patelnię,a by ryż wchłoną resztki bulionu a parmezan się roztopił tworząc jednolitą kremową konsystencję
- tak przygotowane risotto podajemy z pietruszką (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć) świetnie też pasuję tymianek
Udało mi się przekonać najbardziej zatwardziałego przeciwnika grzybów leśnych, aby zjadł to risotto udało się :) i nawet mu bardzo smakowało ot moja recenzja dania :))


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...